“If you don’t use it, you lose it.”

De principes van krachttraining:
GAS is het general adaptation syndrome en bestaat uit 3 fases:

  • Alarm reactie fase
  • Aanpassingsfase
  • Uitputtingsfase

Het menselijk lichaam blijft graag in zijn comfort zone en is voortdurend bezig om weerstand te bieden tegen verandering. Wanneer het lichaam “stress” (belasting) ervaart raakt het in de alarm fase en uit zijn comfort zone.

Fase 2 treed op en het lichaam zal de stress proberen te verzachten door zich aan te passen en naar een nieuwe hogere comfortzone komt. Bij een ideale training herhaal je fase 1 en 2 voortdurend en kom je zodoende in een hogere staat van kracht en fitheid.

Echter als je de fases 1 en 2 zodanig toepast dat je lijf zich niet meer kan aanpassen (lees herstellen van de inspanning) kom je ongewild in fase 3 uitputting wat kan leiden tot overtraining. Daarom is de verhouding tussen belasting en herstel een delicate dans zodat je vooruitgang boekt en niet in de fase van uitputting komt.

Een volgende stap in je training is Periodisering, periodisering is een systematische opbouw in belasting en herstel zodat je elke stap een vooruitgang in kracht en conditie betekent. Periodisering bestaat uit blokken van 2 tot 4 weken met ieder blok andere oefeningen om het lijf in de alarmfase te krijgen en houden met in acht name van de aanpassingsfase.

Krachttraining verbeterd uithoudingsvermogen door toename in kracht, bloedtoevoer en zuurstof toevoer.

De algemene regels voor krachttraining:

  • Belast het gehele lichaam,
  • Structuur is de “ key to succes “,
  • Varieer je trainingsprogramma denk aan fase 1!!
  • Varieer je oefeningen in het trainingsprogramma, wederom denk aan fase 1!!
  • Probeer je krachtoefeningen uit te voeren in een fietspositie, indien mogelijk,
  • Visualisatie van het fietsen tijdens de training levert extra winst op.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *